Nieuwe blog

  • Aannemen van succesvolle collega’s: een goed interview is essentieel.

    6 nov 2017
    Geert-Jan Joosten

    Als kandidaat heb je ervaring met sollicitatiegesprekken. In je huidige baan ben je betrokken bij het aannemen van nieuwe collega’s. Het aannemen van de juiste kandidaat is voor bedrijven één van de grootste succesfactoren voor het boeken van resultaten. Voor kandidaten zelf is het ook belangrijk om het juiste bedrijf te kiezen: een omgeving waarin je successen kan boeken. Onder successen verstaan we onder andere: impact – en interne promoties maken, doorgroeien en ook leren. Een juiste match tussen een kandidaat en werkomgeving leidt sneller tot dit soort resultaten, vandaar dat het belangrijk is een goed interview te houden tijdens de selectiefase. In deze blog zal ik kort de belangrijkste elementen van een interview belichten voor de kandidaat en hiring manager.

    Een effectief interview
    Wat zijn de drivers achter succes? Wij hebben gezien dat hiring managers tijdens de gesprekken veel tijd besteden aan de persoonlijkheid, ervaring, expertise en competenties van de kandidaat. De beste interviewers vragen ook naar de achievements die een kandidaat heeft geboekt in een specifieke rol en werkomgeving. Succesvolle kandidaten zijn zich echter niet altijd bewust van hun eigen impact die ze maken en zijn soms veel te bescheiden over hun achievements. Voorspelbaarheid van succes van kandidaten neemt toe als hiring managers in beeld brengen wat een kandidaat nodig heeft om succesvol te zijn in zijn of haar rol of werkomgeving. Hoe is het mogelijk om binnen pak weg ruim een uur te weten of een potentieel kandidaat een succesvolle collega wordt? Wil je dat weten: dan nodig ik je graag uit voor onze workshop interviewen.

    Workshop interviewen
    In het eerste kwartaal van 2018 houdt Search & Change een workshop interviewen voor hiring managers en kandidaten die hun interview skills willen verbeteren. Tijdens deze sessie krijg je handvatten die je nodig hebt om een wervend en tegelijkertijd selecterend interview te houden. Uiteraard gaan wij dieper in op bovenstaande onderwerpen. Mocht je interesse hebben, dan kan je contact opnemen met mij op eva.everts@searchandchange.nl / 0634850233, er zijn nog een select aantal plekken beschikbaar.

  • Voor de volle 100%: vijf tips voor full potential

    8 mei 2017
    Geert-Jan Joosten

    Leiderschap. Iedereen heeft zijn mond er van vol. Je kunt er zelfs voor op cursus. In vijf dagen ben je een herboren leider of weet je precies wat jou uniek maakt. Mijn visie hierop? Die laat zich makkelijk raden: leiderschap leer je niet aan en komt niet uit een boekje. Elk persoon is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten. Soms zijn deze kwaliteiten van dusdanig niveau dat je verschil maakt in je omgeving en elke keer weer, hoe lastig ook, een goed resultaat weet neer te zetten. Daarmee manifesteer je je dus als een leider in een voor jou precies goed passend terrein.

    De vraag is niet zozeer of je leiderschapskwaliteiten hebt, maar vooral of je van jezelf weet waar je echt goed in bent en dat voortdurend in kunt zetten op een succesvolle wijze. Ook al zijn de omstandigheden nog zo complex en de uitdaging nog zo groot. Dat vind ik tekenend voor leiderschap. Jezelf kennen en deze kwaliteit voor de volle 100% benutten, ontwikkelen en inzetten.

    Maar hoe weet je nu wat jouw 100% is, jouw persoonlijke full potential? Vijf tips:

    1. Ben je jezelf bewust welke impact je maakt op je werkomgeving. Doe een nulmeting om te kijken welke resultaten je echt neerzet op je werk. Kijk vervolgens regelmatig of deze resultaten zich telkens opnieuw laten zien, van doorslaggevende impact waren en in welke omstandigheden je dit hebt bereikt.
    2. Durf de lat ook te hoog te leggen zodat je leert om te gaan met falen. Het lijkt vervelend: iets dat niet lukt. Toch zal je zien dat je hier veel uit kunt halen om beter te worden. Kortom: durf te leren, anders sta je stil!
    3. Ben je bewust in welke functie of rol je sterke punten het beste tot zijn recht komen. Kies de sport waarin je de gouden medaille kan winnen, welke rol of functie levert jou die kans? Wat zijn voorwaarden die nodig zijn?
    4. Weet wat jezelf en wat anderen nodig hebben van de werkomgeving, collega’s en of direct leidinggevende om goed te kunnen functioneren. Wat zijn factoren of eigenschappen die jou doen groeien, inspireren en motiveren? Welke aspecten zijn dat juist niet. Als je leert omgaan met je omgeving en je omgeving met jou, wordt het een stuk makkelijker.
    5. Vraag je zelf af wat zou je willen leren of ontwikkelen in je volgende baan, zodat je weet waar je je op moet richten en welke resultaten voor jou echt van belang zijn. Ken de purpose van je werktijd, dat maakt je veel effectiever.